zaterdag 22 oktober 2016

Het is weer herfst: deze 5 dingen moet je weten.


Het is weer herfst! Dat betekent kortere dagen, frisse kou, stoofschotels, winterjassen aan, oogsttijd, kastanjes en sinterklaassnoep in de winkels. Hierbij 5 typische foodtrends in de herfst!

1) Oogsttijd.
In de herfst wordt geoogst. De appels komen van de bomen en natuurlijk worden de aardappels van het land gehaald. Allemaal heerlijke verse producten die weer bij de markten en groenteboeren verkrijgbaar zijn. Hierbij een link voor inspiratie voor heerlijke herfstgerechten.

2) Kouder!
De temperatuur begint nu snel te dalen en de dagen worden korter. Dat betekent minder vitamine D dat het lichaam uit blootstelling aan zonlicht haalt. Ook moeten we weer wennen aan de kou. Eet daarom extra gezond om genoeg weerstand te bieden tegen verkoudheden of griepjes. Bijvoorbeeld eens in de week vette vis, zoals haring of makreel. Paprika's bevatten veel vitamine C, goed voor de weerstand!3) Tijd voor appeltaart. 
Met de overvloed van appels die de herfst oogst geeft heb je genoeg appels over om een heerlijke appeltaart te maken. Appeltaart is een gemakkelijk recept, het mislukt eigenlijk nooit (anders maak je gewoon een appel crumble) en het huis ruikt heerlijk naar kaneel. 

4) Stoofschotels.
Stoofschotels mogen weer nu het kouder wordt! Bijvoorbeeld stoofpeertjes vers van de oogst, gestoofd met rode wijn en kruidnagel. Sukade lappen met pastinaak. Jachtschotel met vers geoogste nieuwe aardappelen. Zo lekker allemaal.

5) Bokbier
Je ziet steeds meer bokbier op festivals en slijterijen. Bokbier is een typisch seizoensbier, donker van kleur en met een moutige en karamelachtige smaak. Bokbier werd vroeger gedronken om de tarweoogst te vieren. Het smaakt heel lekker bij vleesgerechten of natuurlijk gewoon gezellig op een festival!

3 opmerkingen:

  1. Ik probeer echt altijd gezond te eten of althans een goede balans te vinden! Maar voor de rest vind ik typische herfst gerechten niet altijd even lekker :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, appeltaart is heerlijk! Maar die kun je ook in de lente en zomer eten ;-). Nee, de herfst is niks voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bokbier kende ik nog niet! Maar klinkt best wel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen