donderdag 16 februari 2012

Chili con carne


Chili con carne is te maken in een handomdraai en is megagezond! Ik snap niet waarom ik dit gerecht niet vaker maak. Vandaag was het weer zo ver: ik had geen zin in pasta, rijst of aardappelen maar wilde iets met bonen eten. Al snel kwam ik op chili con carne uit.
Bijna alle ingrediënten uit chili con carne zijn gezond:

Kidneybonen
Deze rode of paarse bonen zijn misschien wel de meest gezonde voedingsbronnen die er zijn. Ze bevatten eiwitten, vitaminen, koolhydraten, heel veel voedingsvezels(!) en vetten dus zijn een complete maaltijd in zichzelf. Ze bieden een hoge hoeveelheid aan magnesium, een mineraal dat anti-stress werkt. Daarbij leveren ze ook calcium, biotine, ijzer, vitamine B1, B2, B6, B11 en vitamine C.
Niet onbelangrijk: kidneybonen zijn één van de grootste bronnen aan anti-oxidanten: stoffen die ons huidverouderingsproces vertragen.

Maïs
Over maïs wordt vaak beweerd dat het niet zo gezond is. Maar ik vind dat dit afhankelijk is van hoe je het eet. Maïs bevat inderdaad niet zo veel vitaminen als andere groenten en is daarom minder geschikt als hoofdgroente van een maaltijd. Maar wanneer ik maïs eet gebruik ik het als een vervanger voor koolhydraten, zoals aardappelen, pasta of rijst. En dan scoort maïs een stuk beter. Het bevat namelijk hoge hoeveelheden aan mineralen (fosfor, koper, zink, magnesium en ijzer) en zelfs wat vitamine B1, B2 en B6.

De rest van de chili con carne is ook gezond vanwege de tomaat (rijk aan lycopeen en vitaminen), de ui (quercetine), de paprika (vitamine C) de wortel (vitamine A).Wat heb je nodig?
Gehakt
Kidneybonen
Maïs
Gepelde tomaten (kan ook uit blik)
Ui
Paprika
Oregano
Paprikapoeder
ChilivlokkenHoe maak je het?
Eigenlijk is dit gerecht een kwestie van telkens wat toevoegen. Rul het gehakt met de ui en paprika tot het gaar is (eventueel kun je naar smaak nog knoflook toevoegen). Voeg daarna de kidneybonen toe en laat het geheel een paar minuten sudderen. Daarna kun je de kruiden toevoegen en de gepelde tomaten. Laat alle smaken goed intrekken voor een paar minuten en doe tenslotte de maïs erbij. De smaak moet pittig en krachtig zijn, voeg zo nodig chili toe!


3 opmerkingen: