dinsdag 14 februari 2012

Lovefood


Valentijnsdag staat in het teken van de romantiek. Dus wat mij betreft het eten ook!
Wist je dat bepaalde soorten voedsel al sinds eeuwen worden geassocieerd met romantiek en liefde? Zo worden tomaten al tijden in de volksmond liefdesappeltjes genoemd, vanwege hun rode kleur. En granaatappel stond al in de Griekse oudheid als bijzondere liefdesvrucht bekend.

Ook tegenwoordig wordt er veel voedsel gegeten dat een romantische werking lijkt te hebben:

Oesters
Oesters zijn misschien wel het meest bekende voorbeeld van love food. Vanwege de hoge gehaltes aan flavonoïden en zink werken oesters passie in de hand. Ze worden rauw gegeten en smaken heerlijk ziltig. Heel soms bevat een oester een parel. Wat is er nou romantischer dan een prachtige edelsteen te vinden in deze heerlijke zeevruchten?


Champagne
Een fles met deze drank wordt vaak opengetrokken wanneer het feest is. De lichte en frisse smaak in combinatie met de bubbels geven ons een vrolijk gevoel. Ook smaakt ‘poepel’ heerlijk samen met de bovengenoemde oesters. Geen wonder dat champagne een favoriete liefdesdrank is.Chocolade
Hoe kan het ook anders, chocolade hoort zeker thuis in de lijst van romantisch eten. Chocolade bevat de zogenaamde ‘geluksstof’ phenylethylamine. Deze stof stimuleert de hersenen op een positieve wijze en geeft ons een goed gevoel. Ook bevatten ze endorfines, een lichaamseigen stof die een beetje lijkt op morfine. Ze onderdrukken gevoelens van pijn en geven een euforisch gevoel. Beroemde minnaars als Don Juan en Madame du Barry (minnares van Lodewijk de vijftiende) gebruikte chocolade om passie bij hun partners op te wekken. Romantische hapjes als taartjes en bonbons zijn niet voor niets van chocolade gemaakt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten