maandag 19 maart 2012

Zogenaamd gezonde voeding (maar die je beter kunt vermijden).Tijdens ons dagelijkse loopje door de supermarkt, kantine of stationshal zien we overal merken die ons gezonde producten beloven. Verpakkingen verleiden ons tot de aankoop van producten door kreten als ‘meergranen’, ‘minder vet’ of ‘light’. Vaak hebben wij het idee dat deze producten daadwerkelijk erg gezond zijn, terwijl dit in de praktijk niet altijd waar hoeft te zijn.
Hoe weet je nou wanneer een product gezond is? Het beste is uiteraard de ingrediëntenlijst te lezen. Maar als je onderstaande leuzen ziet staan weet je deze beter kunt vermijden.
Light Chips
Light chips belooft gezonder te zijn doordat ze minder vet bevatten. Het klopt dat het vetpercentage lager ligt maar deze chips bevat ook veel meer zetmeel. Je eet er meer van omdat het minder snel een vol gevoel geeft en de zetmeel wordt in ons lichaam omgezet in vet. Uit onderzoek blijkt dat zetmeel het gewicht kan laten toenemen. Uiteindelijk is light chips dus niet een gezondere keuze.
Pindakaas, nu met …% minder vet!
Het klinkt mooi maar juist de oliën van pinda’s of noten bevatten de meeste voedingswaarden. Dus het is zonde om juist dit te verminderen in pindakaas want het zijn gezonde vetten. Pindakaas met een verlaagd vetpercentage bevatten vaak meer suiker dan de gewone variant is daarom niet een betere keuze.

Meergranen brood
Meergranen is een term dat erg verwarrend werkt. Het klinkt gezond, er worden immers meerdere graansoorten in het brood verwerkt. Maar vaak worden bij dit type brood niet de hele graankorrels worden gebruikt (volkoren). Alleen volkoren brood bevat de gezonde voedingstoffen die wij nodig hebben. Kortom, meergranen staat niet gelijk aan volkoren.

13 opmerkingen:

 1. Interessant zeg! Ik dacht ook altijd dat meergranen brood gezond was..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. BIj ons (bakker bart) is de meergranen brood wel volkoren. Grappig om te weten dat volkoren toch gezonder is dan bijv. Tarwe of moutbrood.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmm, dat wist ik niet van meergranen. Goed dat je het zegt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig stuk! En inderdaad, ik koop altijd brood waar het woord volkoren op staat!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Flauw hoe we als consumenten in principe om de tuin geleid worden hè? Net als met al die light dingen of geen suiker. Krijg je er van die chemische vervangers voor terug. Ik vind het leuk dat je hier over schrijft en mensen bewust maakt van zulke dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik vind het absoluut belangrijk dat iedereen weet wat de producten voorstellen. Zelf koop ik ook wel eens meergranen of witbrood, maar dan weet ik wel wat ik eet!

   Verwijderen
 6. Dat van de meergranen heb ik nooit geweten. Maar goed, ik eet dan al jaren witbrood. Het liefst tijgerbrood.. Yummie....

  Maar we worden maar wat vaak voor de gek gehouden met die reclames. Het zou tijd worden dat ze daar eens iets aan deden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. laten wij nou net altijd light chips en pindakaas hebben.
  Handig om te weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dank jullie voor de leuke reacties!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh wow dat van dat brood,
  dat wist ik helemaal niet!
  De andere twee 'maak ik sowieso geen gebruik van',
  maar dat van dat brood is wel interessant voor mij,
  haha sowieso vind ik het erg lekker, maar ook omdat ik dacht dat het erg gezond was!

  BeantwoordenVerwijderen