dinsdag 29 januari 2013

Paksoi, gezond en lekkerPaksoi is één van mijn favoriete groente omdat het in vrijwel elk gerecht lekker smaakt.  Zowel in pasta's, stamppotten of Oosterse gerechten is paksoi een heerlijke toevoeging. In mijn vorige post heb ik een stamppot met paksoi gemaakt.
Paksoi is een koolsoort met witte, sappige stengels en pittige groene bladeren. De smaak is lichtbitter en fris.
De kool is ontzettend gezond omdat het zeer rijk is aan vitamine C. Bij 100 gram paksoi zit je al aan 75% van de ADH vitamine C.
Ook ijzer is veel aanwezig in paksoi, met name in het groene deel van de plant.
Per 100 gram bevat paksoi maar 10 calorieen waardoor het een zeer geschikte groente is om mee af te vallen.


Paksoi bevat vitamine A, B en C, magnesium, calcium, ijzer en zink. Zink is een mineraal dat positieve effecten heeft in het bestrijden van puistjes en onzuiverheden in de huid. Wil je meer weten over de werking van vitamines en mineralen, lees dan dit artikel!

Paksoi is een kwetsbare groente die snel kneust. Dit zorgt voor vitamineverlies. Vitamineverlies ontstaat ook bij het langdurig koken van paksoi. De groente heeft een hele korte bereidingstijd (het kan zelfs rauw worden gegeten). Kook/wok/stoom de groente niet langer dan 5 minuten voor de meest optimale smaak en voor de meeste vitaminen.

2 opmerkingen:

  1. Ik eet eigenlijk nooit paksoi, maar vind het wel lekker :) Wist er eigenlijk verder niet veel van af, thanks for sharing!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik eet het eigenlijk ook nooit. Moet ik toch maar eens gaan doen!

    BeantwoordenVerwijderen